Amsterdamse burgemeester overweegt inzet 'lokjoden'
Foto: rr
Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam wil kijken of het mogelijk is om zogenoemde "lokjoden" in te zetten om antisemitisch geweld tegen te gaan. Dat heeft zijn woordvoerder maandag verklaard.

Het past in het voornemen van Asscher om te kijken naar onorthodoxe maatregelen om het geweld tegen joden en homo’s te stoppen, aldus de zegsman. Asscher reageerde hiermee op een suggestie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch.

Zondag bleek in een uitzending van de Joodse Omroep dat rabbijn Lody van de Kamp de Hitlergroet kreeg van Marokkaanse jongeren in Amsterdam. De opnames waren met een verborgen camera gemaakt.

De rabbijn ging vorige week met twee scholieren naar verschillende buurten in Amsterdam, zoals Bos en Lommer, Osdorp, de Dapperbuurt en de Indische buurt. Ze kregen niet alleen de Hitlergroet, maar werden ook uitgescholden.

Asscher gaat de kwestie bespreken met de politie en het Openbaar Ministerie. Volgens de woordvoerder is het heel moeilijk om tot vervolging over te gaan en voor de rechter te bewijzen dat het om discriminatie gaat.

Uit een eerdere radiouitzending van de Joodse Omroep bleek al dat het niet alleen in Amsterdam speelt, maar dat de situatie ook ernstig is in Rotterdam en Sneek. In die uitzending opperde de discussieleider Leonard Ornstein dat de politie in navolging van lokoma’s en lokhomo’s ook lokjoden moet inzetten.