Bijna de helft van de festivalgangers beweert al eens seks te hebben gehad op een festival, dat is maar een van de vele resultaten van de festivalenquête van Studio Brussel.

In opdracht van radiozender Studio Brussel voerde het onderzoeksbureau InSites Consulting een professioneel onderzoek naar de gewoontes en wensen van de festivalbezoekers. Voor de enquête werden in totaal 2552 festivalgangers ondervraagd.

Uit het onderzoek bleek dat Vlaamse festivalgangers gemiddeld 235 euro uitgeven aan een festival. Ongeveer de helft van het budget gaat naar de aankoop van het festivalticket. De rest gaat naar drank en een beetje festivalvoedsel.

Jongeren gaan gemiddeld voor het eerst naar een festival als ze 16 jaar zijn. De sfeer en de muziek op een festival zijn voor 80 procent  van de ondervraagden even belangrijk. En bijna allemaal houden ze ervan om op een festival optredens te zien uit verschillende muziekstijlen en muziekgenres.

Seks

Opvallend is dat bijna de helft beweert al eens seks te hebben gehad op een festival, voor één op vijf ging het om een onenightstand. Bij de onenightstands deed bijna een op drie het zonder condoom. En acht procent van de ondervraagden hadden seks op het festivalterrein zelf.

Drugs

Meer dan een op drie van de festivalgangers gebruikt al eens drugs op een festival, en dan gaat het bijna uitsluitend (96 procent) om het roken van joints. Dé festivaldrank bij uitstek is bier. Gemiddeld drinkt een festivalganger maar liefst 10 pinten op een dag.

De festivalgangers brengen 30 procent van hun tijd door op de camping.
Ze delen hun tent bijna allemaal met 2 personen en slapen gemiddeld 5 uur en 24 minuten per nacht.

Zowat alle ondervraagden bezoeken een festival met hun vrienden. Gemiddeld genomen bezoekt men een festival met acht vrienden. Drie op de vier festivalgangers heeft ooit al eens nieuwe vrienden gemaakt op een festival. Eén op vier leerde er zelfs een lief kennen.

Te luid

Eén op drie festivalgangers vindt vaak de muziek op festivals veel te luid. De helft zegt nooit oordopjes te dragen op een festival. Opvallend is dat het vooral de jongere festivalbezoekers zijn die oordopjes gebruiken.

Leuk detail: de meeste festivalgangers (82%) zingen vaak en graag mee tijdens optredens. Tegelijk ergert één op drie festivalgangers zich wel aan mensen die vals meezingen.

Bandjes

De gemiddelde festivalganger die zijn ingangsbandje blijft dragen, doet dat tot 20 maanden. Al vervangen de meesten hun bandje na 10 maanden, net voor de nieuwe festivalzomer.

Opvallend is dat vooral vrouwen hun ingangsbandje bijhouden, of het blijven dragen. Kampioen in het dragen van festivalbandjes zijn de bezoekers van Graspop: zij dragen hun bandje gemiddeld 30 maanden, oftewel bijna 3 jaar.