De Europese beurzen zijn vandaag voor de negende handelsdag op rij hoger gekoerst, na de aankondiging van China dat de wisselkoers van de yuan wordt versoepeld.

De Bel20 deed er 0,83 procent bij tot 2.549,84 punten, met zeventien stijgers en drie dalers.

Mobistar was de overtuigende leider op de Brusselse sterindex. Het aandeel van het telecombedrijf spurtte 3,3 procent hoger tot 43,64 euro na een adviesverhoging door het beurshuis Exane BNP Paribas. Over Telenet (-1,4 procent tot 21,97 euro) en Belgacom (+0,2 procent tot 25,96 euro) was Exane iets minder positief.

Bekaert bereikte een nieuw record van 146,40 euro (+1,3 procent). De staaldraadgroep uit Zwevegem profiteert van zijn grote aanwezigheid in snelgroeiende Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten.

Op de brede markt profiteerde Nyrstar (+2,9 procent tot 9,54 euro) van de grote honger naar grondstoffenaandelen wereldwijd. Beleggers verwachten dat een duurdere yuan de grondstoffenhonger in China, een grote invoerder van grondstoffen, levendig zal houden.

Op de fixingmarkt steeg Picanol (+7,4 procent tot 6,64 euro) naar zijn hoogste peil in ruim twee jaar

Ook elders in Europa boekten de beurzen mooie winsten. De Dax in Frankfurt deed er 1,2 procent bij, de CAC 40 in Parijs 1,3 procent en de Amsterdamse AEX-index zelfs 1,5 procent.

Bekijk de realtime koersen van meer dan 1.000 Europese aandelen op de alternatieve aandelenbeurs Chi-X Europe 

Euro & goud

Ook de euro profiteert van de Chinese munthervorming. De Europese eenheidsmunt was maandag in de ochtendhandel 1,2464 dollar waard. Vrijdag had de Europese Centrale Bank nog een referentiekoers van 1,2372 dollar vastgelegd.

De goudprijs steeg vanochtend naar een nieuwe recordhoogte van 1.262,30 dollar per ounce (31,1 gram). Handelaars wijzen op de zwakkere dollar als belangrijkste oorzaak voor de nieuwe goudjacht.

Met de uitspraken van de Chinese centrale bank over een versoepeling van de wisselkoers van de yuan komt de dollar onder druk te staan. Een goedkopere dollar drijft de vraag naar goud op. 

Duitsland

Goed economisch nieuws komt er vandaag ook uit Duitsland. De conjunctuur herstelt zich volgens de Duitse centrale bank steeds sneller. "Na een afwachtend halfjaar is de Duitse economie tijdens het begin van dit jaar duidelijk op dreef gekomen", schrijft de Bundesbank maandag in haar maandelijks bericht. De onzekerheid over de schuldencrisis in verschillende eurolanden is tot dusver nog niet merkbaar tot uitdrukking gekomen.

Drijvende kracht voor het herstel is de globale conjunctuuropleving en de daarmee verbonden vraag. De privéconsumptie bleef daarentegen wegens de terugvallende autoverkopen afnemen.
De Bundesbank verhoogde haar prognose voor de economische groei in 2010 op 11 juni al van 1,6 naar 1,9 procent.

Japan

De Japanse Nikkei-index met 225 toonaangevende waarden sloot eerder vandaag 2,43 % in de plus. De breder samengestelde Topix-index eindigde 2,02 % in het groen. De vooruitzichten van een stijgende Chinese munt is goed nieuws voor Japanse bedrijven die uitvoeren.

De Japanse beurs reageerde niet alleen op de Chinese plannen, maar ook nieuwe cijfers die wijzen op een steviger groei van de economie. Meer uitvoer naar China en een gestegen binnenlandse vraag zetten Tokio er toe aan de groeiverwachting voor het lopende boekjaar te verhogen van 1,4 naar 2,6 %, schrijven de Japanse media maandag.

De Japanse regering zou volgens de berichten de nieuwe groeiprognose over het fiscale jaar 2010 -dat nog loopt tot maart 2011- dinsdag bekendmake,n en tegelijk maatregelen voor de sanering van de overheidsfinanciën nemen, onder meer een grondige belastinghervorming.

De regering zou mikken op een lagere vennootschapsbelasting, om buitenlandse bedrijven ertoe aan te zetten Japan te kiezen als hoofdkwartier voor hun Aziatische activiteiten. Tokio wil ook meer investeren in groeidomeinen als energie en milieu, gezondheid en toerisme.
Het zou voor het eerst in drie jaar tijd zijn dat de Japanse economie, de tweede grootste ter wereld, boven 2 procent groei zou uitkomen.