Noord-Ier McDowell wint US Open
Foto: afp/belga
In de Amerikaanse staat Californië heeft de Noord-Ier Graeme McDowell geschiedenis geschreven. De 30-jarige uit Portrush won namelijk als eerste Noord-Ier het US Open golftoernooi.

McDowell, die na een eerste ronde in 71 slagen, par, verrassend aan de leiding stond, lukte op de aartsmoeilijke golfbaan van Pebble Beach een ultieme ronde in 74 slagen, drie over par, waarmee hij de Fransman Gregory Havret met één slag achter zich kon houden. McDowell, die in 2002 prof werd en meteen het Scandinavian Masters won, totaliseerde 284 slagen, par.

De grote kanonnen moesten tevreden zijn met een top-5 plaats. Zo werd de Zuid-Afrikaan Ernie Els, winnaar in 1994 en 1997, derde met twee slagen meer dan McDowell. Phil Mickelson, het nummer twee van de wereld en Tiger Woods, nog steeds het nummer één, deelden de vierde plaats met drie slagen meer dan de winnaar.

De Amerikaan Dustin Johnson, die de ultieme ronde aanvatte met een twee slagen voorsprong, viel tijdens de ultieme ronde volledig door de mand. Zo had hij maar liefst 82 slagen nodig waardoor hij werd verwezen naar een gedeelde achtste plaats.

McDowell, die begin deze maand het Wales Open won, waarmee hij zijn startplaats verdiende voor de derde major van het seizoen, hield aan de zege een slordige 1.091.180 dollar over.