Hommeles binnen MR
Foto: belga
De MR is niet aan zet en wil de voorstellen bestuderen als die aan de partij worden overgemaakt. Dat zegt partijvoorzitter Didier Reynders. Hij fluit zo senaatsvoorzitter Armand De Decker terug, die vanmorgen zei dat de MR mee voor een staatshervorming wil zorgen en dat de rol van het FDF binnen de partij overschat wordt.

De Decker had in een interview met Le Soir gezegd dat een staatshervorming 'zonder de MR onmogelijk' is. 'Het is ook traditie dat we deelnemen aan de grote staatshervormingen', luidt het. Hij herhaalde die stelling nog eens na zijn gesprek met De Wever vanmorgen.

Volgens FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft Reynders Armand De Decker teruggefloten. Dat verklaarde hij zowel bij aanvang als na afloop van het FDF-partijbureau. Reynders vindt de uitspraken van de Senaatsvoorzitter 'niet erg verstandig' en 'onvoorzichtig', aldus Maingain.

De tenoren van de partij wilden de spanning naar aanleiding van de boycot van de fractievergadering niet verder opdrijven en onthielden zich van commentaar, behalve Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek en verkozen Kamerlid in het arrondissement BHV.

'De Wever te snel als fréquantable gezien'

Thiéry verklaarde voor eigen rekening verrast te zijn over de snelheid waarmee sommigen Bart De Wever van de ene op de andere dag zien als een goede onderhandelingspartner, nadat ze hem eerder als separatist bestempelden.

Bij het FDF bleek niemand de analyse van De Decker te delen. Evenmin begrijpen de FDF’ers dat bepaalde liberalen FDF verantwoordelijk achten voor de verkiezingsnederlaag van MR. 'Het echte probleem bevindt zich onder de liberalen', klonk het. Nog volgens Thiéry zal 'een interne discussie binnen de partij de zaken terug op een rijtje kunnen zetten'.

In Le Soir relativeerde de Senaatsvoorzitter het electorale gewicht van het FDF, en gaf hij aan dat het voor die partij moeilijk wordt om institutionele compromissen te accepteren die voor het Franstalige front van MR, PS en cdH wel aanvaardbaar zijn.

'Bij de MR zijn we met achttien vertegenwoordigers: vijftien liberalen die als één man stemmen over wat onderhandeld zal zijn en drie FDF'ers. Didier Reynders weet heel goed dat er elementen van de staatshervorming zijn die CDH, PS en wij - het Franstalige front - kunnen aanvaarden. Maar misschien het FDF niet. Men overschat vreselijk het belang daarvan', aldus De Decker.

De verklaring die ik hier geef, geldt voor de hele MR, benadrukte de partijvoorzitter. 'Het is niet verboden om een analyse te maken over wat er de komende weken zal gebeuren', voegde bij eraan toe.