De presidentsverkiezingen in Polen worden op 4 juli beslist in een tweede ronde tussen de huidige parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski en zijn nationaal-conservatieve opponent Jaroslaw Kaczynski.

Na telling van 94,3 procent van de stemmen lag de liberale kandidaat Komorowski maandagmorgen met 41,22 procent van de stemmen aan de leiding. Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de in april verongelukte president Lech Kaczynski, volgde volgens met 36,74 procent. Voor een overwinning is een absolute meerderheid noodzakelijk.

In totaal bracht 55 procent van de Polen hun stem uit. De officiële uitslag zal maandagavond bekendgemaakt worden. Op de derde plaats staat de kandidaat van links, de sociaaldemocraat Grzegorz Napieralski, met 13,7 procent.

De 58-jarige Komorowski zei in een eerste reactie na deze 'etappeoverwinning' dat hij zich als mens gelukkig en voldaan voelt. 'Ik dank jullie en vraag om meer', sprak hij in Warschau. Hij vroeg zijn aanhangers waakzaam te blijven, 'want net als in de sport zijn de verlengingen altijd het zwaarst'.

Volgens een rondvraag van het onderzoeksbureau Millward Brown SMG/KRC zou Komorowski in de tweede ronde met 53,7 procent van de stemmen afgetekend winnen van Kaczynski (39,1).

Aan de eerste ronde hadden tien kandidaten deelgenomen.