BAGDAD - In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag bij verschillende aanslagen tientallen doden gevallen.

In het westen van de stad, in de wijk al Yarmoek, ontploften zondagvoormiddag op enkele minuten tijd twee autobommen. Een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten spreekt van 18 slachtoffers en 42 gewonden. Die cijfers worden ook aangehaald door de Britse omroep BBC. Het Duitse persagentschap dpa meldt op basis van getuigen en medische bronnen minstens drie doden en 29 gewonden.

De twee wagens waren bij een administratief centrum geparkeerd waar rijen burgers aan het aanschuiven waren om een identiteitskaart of paspoort te bekomen. Vlakbij is ook een politiekantoor.

Eerder op de dag hadden veiligheidsbronnen reeds zeven doden gemeld bij verschillende aanslagen in Bagdad. In de noordelijke wijk al-Hourriya lieten vier personen het leven na een explosie. In de oostelijke wijk al-Obeidi was raketvuur fataal voor drie mensen.

In de centrumwijk Zayouna trof de politie de lichamen aan van vijf vrouwen. Zij zouden twee tot drie weken geleden om het leven gebracht zijn, aldus een veiligheidsverantwoordelijke.