Saskia (47) is moeder van drie kinderen en werkt momenteel in drie verschillende fabrieken. Ze wil op een andere manier haar geld verdienen, zonder nog terug te denken aan de oplossing van vroeger: haar eigen lichaam verkopen.

‘Op mijn tweeëntwintigste ben ik ongepland zwanger geworden van mijn vriend. Omdat er in 1985 geen extra voordelen waren voor ongehuwde koppels met een baby, ben ik met hem getrouwd. Later hebben we nog twee kinderen gekregen,  maar ons huwelijk is op niets uitgedraaid. Mijn man bleek gok- en drankverslaafd. Omdat ik mijn kinderen niet in een probleemgezin wou laten opgroeien, pakte ik meteen mijn koffers.

De jaren erna waren bijzonder moeilijk voor me. Ik was huismoeder, maar werkte daarnaast ook fulltime. Toen mijn kinderen wat ouder waren, gingen ze op internaat en besloot ik om me bij te scholen. Ik volgde bedrijfsbeheer aan de avondschool en hoopte ooit kapster aan huis te worden.

In mijn studieperiode leerde ik een zeventien jaar oudere man kennen die mijn gezin financieel wou ondersteunen. We hebben concrete afspraken gemaakt en zijn na enige tijd om verstandelijke redenen getrouwd. Ik wou alles zo goed mogelijk combineren en het lukte ook. Mijn mobiele kapperszaak werd realiteit en genoot een wervelend succes. Enkele maanden nadien kwam ik te weten dat mijn ‘echtgenoot’ met mijn BTW-nummer sjoemelde. In totaal had hij voor 80 000 euro schulden gemaakt.

Ik zette meteen de scheiding in. De politie heeft mijn ‘man’ vriendelijk verzocht om te verhuizen. Vanaf dat moment waren de schulden die hij maakte niet meer voor mijn rekening, maar 80 000 euro kon ik ook niet zomaar bij elkaar krijgen. Ik knokte om kapster te blijven en werkte bijna veertien uur per dag. Onder mijn klanten waren ook vrouwen die privé ontvangst deden. Zo verzorgde ik wekelijks het haar van een lesbisch koppel dat een erotische bar uitbaatte. Soms grapte ik dat ik daar zou komen werken om iets bij te verdienen. Voor een stuk zei ik dat uit nieuwsgierigheid, maar aan de andere kant zat ik met een schuldenlast die ik nooit kon afbetalen met mijn kappersloon alleen. 

Op een bepaald moment heb ik tegen de eigenaressen gezegd dat ik het wou proberen. Ik begon één à twee dagen per week als prostituee te werken, zonder mijn eigen zaak te verwaarlozen. Mijn tienerkinderen wisten op dat moment niet waar ik mee bezig was. Pas toen ik ook klanten bij mij thuis ontving heb ik het hen verteld. Zij hebben het daar een tijd erg moeilijk mee gehad, maar zagen ook dat ik in eerste instantie hun moeder was en gewoon mijn ‘job’ deed. Bovendien wisten ze ook dat de schuldenberg op die manier snel kleiner werd. Zij hebben nooit een klant van mij gezien.

Na acht jaar waren de schulden afbetaald en stond er zelfs een centje opzij. Ik heb alles langzaam afgebouwd, inclusief mijn kapperspraktijk. Ik wou met een schone lei herbeginnen en solliciteerde voor interim jobs. Momenteel werk in drie verschillende fabrieken. Mijn verleden zou ik nooit opnieuw willen beleven, maar ik heb er ook geen spijt van. Zeker niet van mijn eerste huwelijk, want daaruit zijn drie prachtkinderen gekomen.’

 

* Saskia is een schuilnaam die uit privacy-overwegingen gebruikt werd