Dat een mediahuis als Woestijnvis, dat zelf actief is in de mediasector, de Vlaamse media een jaar lang belazerde met persberichten over fake onderzoeksresultaten, bestempelt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), als 'heel triest'.

Er is volgens Deltour echter een 'gedeelde verantwoordelijkheid' in het spel. Media moeten volgens hem nog meer hun bronnen checken.

Pol Deltour wijst in de eerste plaats met een beschuldigende vinger naar het productiehuis Woestijnvis, dat woensdagmiddag bevestigde dat de berichten verspreid werden in het kader van de voorbereiding voor een nieuw programma. 'Woestijnvis heeft op een heel georchestreerde en professionele manier de nieuwsvoorziening geperverteerd. Het heeft letterlijk een spelletje gespeeld met de geloofwaardigheid van de volledige Vlaamse media. De effecten hiervan zijn zeer nefast', aldus Deltour.

Alhoewel de professionele wijze waarop Woestijnvis te werk ging als een verzachtende omstandigheid kan worden ingeroepen, gaan de redacties volgens Deltour niet helemaal vrijuit. 'Dit gebeuren duidt erop dat media berichten nog te snel overnemen zonder dat de bronnen voldoende gecheckt worden. Dat een Concentra-journalist het bedrog van Woestijnvis uiteindelijk toch aan het licht gebracht heeft, bewijst dat de Vlaamse media toch nog voldoende weerbaar zijn', aldus Deltour.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig