Woestijnvis belazert Vlaamse pers
De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is niet te spreken over het initiatief van Woestijnvis. Een onderzoeksbureau dat gedurende een jaar resultaten van allerhande onwaarschijnlijke onderzoeken de wereld instuurde via de media, blijkt een creatie van het productiehuis.

Data Driven verstuurde de afgelopen kiescampagne nog een hele reeks persberichten. Zo bleek dat Open VLD'ers het vaakst seks hebben, de Vlaming gemiddeld 27 seconden in het stemhokje doorbrengt en bijzitters 17.000 liter koffie drinken.

Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen kwamen erachter dat het onderzoeksbureau een creatie van Woestijnvis is. Een eerste onderzoek, dat de 'Vlaming er gemiddeld 50 seconden over deed om zijn of haar stem uit te brengen', verscheen in de media op 9 juni 2009, een jaar geleden dus.

Olivier Goris, programmacoördinator bij Woestijnvis, gaf aan Het Belang van Limburg toe dat Data Driven niet bestaat. 'De verstuurde persberichten kaderen in een nieuw programma dat we uittesten', zei hij, zonder verder in te gaan op de inhoud van het programma. Bevatten de resultaten dan toch een kern van waarheid? 'Daar kan ik onmogelijk op ingaan. Als het programma op de buis komt, zal alles duidelijk worden', voegt Goris eraan toe.

'Nieuwsvoorziening geperverteerd'

Pol Deltour, secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ), bestempelt het initiatief van Woestijnvis als 'heel triest'. 'Ik denk dat er ergens wel sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. Maar de voornaamste verantwoordelijkheid ligt bij Woestijnvis', aldus Deltour. 'Dat belet niet dat journalisten en redacties nog meer moeten waken over de bronnen die we hanteren', voegt hij er nog aan toe.

'Woestijnvis heeft op een heel georchestreerde en professionele manier de nieuwsvoorziening geperverteerd. Het heeft letterlijk een spelletje gespeeld met de geloofwaardigheid van de volledige Vlaamse media. De effecten hiervan zijn zeer nefast', aldus Deltour.

Alhoewel de professionele wijze waarop Woestijnvis te werk ging als een verzachtende omstandigheid kan worden ingeroepen, gaan de redacties volgens Deltour niet helemaal vrijuit. "Dit gebeuren duidt erop dat media berichten nog te snel overnemen zonder dat de bronnen voldoende gecheckt worden. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig