Vlaamse wapenhandel met Saoedi-Arabië, Irak en Filippijnen
Foto: gia
Vlaanderen voert via Turkije militair materieel uit naar omstreden landen als Saoedi-Arabië, Irak en de Filippijnen.

Dat is dinsdag gebleken in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement, waar minister-president Kris Peeters verslag uitbracht over de in 2009 verstrekte en geweigerde vergunningen voor in- en uitvoer van wapens en militair materieel.

'Ik voel mij zeer onbehaaglijk bij het feit dat vanuit Vlaanderen militair materieel terechtkomt in Saoedi-Arabië en de Filippijnen, waar het erg slecht gesteld is met de mensenrechten en waar opposanten letterlijk monddood gemaakt worden', reageert Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A). Hij dringt al lang aan op een nieuw Vlaams wapendecreet met meer transparantie en meer ethische parameters.

In het verleden weigerde de Vlaamse overheid meermaals een vergunning af te leveren voor uit- en doorvoer van militair materieel naar landen als Saoedie-Arabië, door negatieve beoordelingen op het vlak van mensenrechten, interne stabiliteit en buitenlandse conflicten. 'De wapenindustrie heeft in Turkije een welwillend derde land gevonden om dat te omzeilen en dus onrechtstreeks naar de omstreden landen uit te voeren', zegt Roegiers.

Volgens Roegiers en het Vlaams Vredesinstituut heeft Peeters de bevoegdheid om dergelijke vergunningen te weigeren, maar Peeters laat dat voorlopig in het midden. Hij beloofde om daarover juridisch advies in te winnen en daarvan nog voor het zomerreces verslag uit te brengen in het Vlaams parlement.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig