Antolin Alcaraz werd gisteren op slag wereldberoemd. De ex-verdediger van Club tekende voor een eerste kleine verrassing van het WK door met het hoofd wereldkampioen Italië te laten wankelen.

 De Azzurri stelden gelijk door een blunder van de keeper, maar Paraguay mag dromen van de 1/8ste finales.

 

Al wie Club Brugge een warm hart toedraagt was gisteren een beetje trots. Uitgerekend Antolin Alcaraz, voor het WK niet zeker van een basisplaats bij Paraguay, kroonde zich tot een van de revelaties van deze wereldbeker. Met een magistrale kopbal nam de verdediger in één klap Fabio Cannavaro, Daniele De Rossi en Gianluigi Buffon te grazen. De Italianen vloekten van Kaapstad tot in Rome, pas in de tweede helft bracht De Rossi de wereldkampioen langszij.

Ook bij Wigan Athletic konden ze gisteravond een glimlach moeilijk onderdrukken. De bescheiden Engelse eersteklasser haalde Alcaraz net voor het WK gratis bij Club Brugge weg. De Paraguyaan wilde een nieuwe club kiezen voor het WK begon om zich helemaal op Zuid-Afrika te kunnen concentreren. Een goede keuze zo blijkt, maar tegelijkertijd ziet hij de kans aan zich voorbijgaan om bij een absolute topclub te tekenen. Arsène Wenger was een van de vele prominenten die gisteren in het Green Point-stadion hun notaboekje bovenhaalden.

Italië, zonder de geblesseerde Pirlo, kwam het vaakst aan de bal maar vond weinig gaten in de solide Paraguayaanse defensie. Bondscoach Lippi had Udinese-speler Pepe een basisplaats gegeven en dat was ook een van de schaarse gevaarlijke Italianen. Maar centraal voorin kon Gilardino geen vuist maken tegen het duo Alcaraz-Da Silva. Antonio Di Natale, topschutter van de Serie A met 29 goals, viel pas in in de tweede helft.

Het slechte weer – veel regen en temperaturen rond de zeven graden – bevorderde het samenspel niet. Na mistasten van Vera mocht Montolivo op Villar afstormen, maar de middenvelder van Fiorentina kraakte zijn schot. Dat deed ook Torres aan de overzijde.

Het andere gevaar kwam vanop stilstaande fase. Alcaraz ruimde enkele gevaarlijke corners voor doel op en kopte zes minuten voor rust heerlijk binnen. Torres trapte een gemeten vrijschop, Alcaraz torende boven de monumenten Cannavaro en De Rossi uit.

Buffon geblesseerd

Aan de rust bleef doelman Buffon geblesseerd binnen. Italië kon het evenwicht niet herstellen en Vera mikte net naast voor Paraguay.
Maar door alweer een blunder van de keeper kon de wereldkampioen toch scoren. Valladolid-sluitstuk Villar, tot dan sterk bezig, ging onder een hoekschop van Pepe door. De Rossi kon makkelijk scoren aan de tweede paal.

Italië is in een groep met Nieuw-Zeeland en Slovakije nog steeds favoriet. Maar Paraguay lijkt rijp voor de 1/8ste finales. Als nu ook nog aanvallers Lucas Barrios en Nelson Valdez een duit in het zakje doen – Roque Santa Cruz begon op de bank – zou het nog eens erg leuk kunnen worden. Nog leuker is dat Nieuw-Zeeland of Slovakije vandaag bij winst leider kunnen worden in groep F.