Noord-Koreanen 'allemaal in topvorm'
Foto: belga
De bondscoach van Noord-Korea, Kim Jong-hun, heeft maandag zijn eerste persconferentie gegeven. Hoewel vragen erover verboden waren, was politiek toch alomtegenwoordig, met lovende woorden voor de "Grote Leider" en de spanning met buurland Zuid-Korea.

"Stel alstublieft enkel vragen over voetbal, op politieke vragen komt er geen antwoord", waarschuwde Gordon Glenn Watson nog, door de Fifa aangesteld als tussenpersoon tussen de selectie en de internationale pers.

De eerste journalist vroeg nog braaf naar de fysieke paraatheid van de groep. "Geen enkele speler geblesseerd of onzeker: ze zijn allemaal in topvorm", antwoordde Kim. Maar al bij de tweede vraag ging het mis. Een Zuid-Koreaan polste naar de tactiek die de ploeg hanteerde tijdens de kwalificatiewedstrijden. "Wij heten de Volksrepubliek van Korea, gebruik dus geen andere naam. Volgende vraag!", antwoordde de bondscoach bits.

Een golf van onbegrip ging door de zaal. De journalist had echter het woord "Bookhan" gebruikt om het buurland aan te duiden, een naam die in het zuiden van het schiereiland vaak wordt gehanteerd en letterlijk "te veroveren gebied" betekent.

Nadat op veilig gespeeld werd met een vraag over Brazilië, durfde een journalist te vragen "wie stelt uw ploeg samen: u of de president van de Republiek?" De moderator was onverbiddelijk: "Deze vraag is politiek getint... Volgende".

Maar wanneer het even later gaat over de inspiratie die de Noord-Koreaanse helden van 1966 kunnen zijn (kwartfinale tijdens het WK in Engeland), beklemtoont de bondscoach zelf dat "ze raad en aanmoedigingen geven, zodat we onze Grote Leider trots kunnen maken".