Vlaamse alpinist terug in het land
Foto: rr
De 24-jarige Sam Van Brempt is weer thuis. De Boechoutenaar zat vier dagen vast op de Mount McKinley in Alaska, nadat zijn 27-jarige klimvriend Joris Van Reeth vorige week maandag een dodelijke val maakte. ‘Ik heb vier dagen geleefd in een mix van verdriet om Joris en angst om niet gered te worden’, zei hij maandag op een persbijeenkomst in Boechout.

De klimvrienden die elkaar kenden via klimorganisatie Mount Coach, zouden de Mount McKinley, een gletsjer van 6.194 meter hoog, beklimmen langs de moeilijkste route.

‘We waren na drie weken acclimatisatie goed voorbereid en zijn vorige maandag aan onze expeditie begonnen. Drie uur later ging het echter al mis. Joris ging dertig meter voorop en had een standplaats aangemaakt. Die bleek helaas niet stevig genoeg, waardoor hij zestig meter naar beneden smakte. Ik ben tot bij hem afgedaald en zag meteen dat het fataal was. Vervolgens heb ik de hulpdiensten verwittigd en ben ik met het lichaam van Joris en de hulp van twee Japanners afgedaald naar 3.700 meter om op hulp te wachten’, aldus Sam.

Door de slechte weersomstandigheden duurde het echter tot donderdagavond vooraleer Sam kon worden opgepikt door een reddingsteam in helikopter. Het lichaam van Joris kon nog niet worden geborgen. ‘Daarvoor blijft het wachten op beter weer’, zegt Sam, die het vertrouwen in het expeditieklimmen even kwijt is. Vorig jaar kwamen er ook al drie klimvrienden om bij een expeditie in Peru.