De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hopen op een snelle versoepeling van de ‘onaanvaardbare’ blokkade van de Gazastrook. Ze hebben ‘aanwijzingen’ dat Israël een stap in die richting zou zetten.

De Europese ministers pleitten maandag in Luxemburg voor de opening van de grensovergangen voor de transit van goederen. De Europese Unie is bereid een bijdrage te leveren aan een controlemechanisme op het goederentransport, zowel via land als via de zee.

Tony Blair, die namens de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties bemiddelt in de regio, woonde het beraad in Luxemburg bij en sprak de hoop uit dat Israël de blokkade ‘in de loop van de volgende dagen’ zal versoepelen. Naar eigen zeggen heeft hij daarover ‘een principeakkoord’ met premier Benjamin Netanyahu.

Lijst

De Europeanen willen voorts dat Israël een lijst maakt van producten die onder geen beding naar Gaza mogen, zoals wapens en explosieven. De facto zou de transit van alle andere producten dan niet langer verboden kunnen worden. De Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha becijferde dat momenteel slechts 97 producten worden toegelaten, tegen ruim 4.000 voor de blokkade in 2007 van start ging.

Onderzoek

De druk op Israël wordt opgevoerd nadat Israël op 31 mei manu militari een humanitair hulpkonvooi voor Gaza blokkeerde. Er vielen negen doden. De Europeanen eisen een 'onpartijdig onderzoek' naar het incident, met 'een geloofwaardige internationale inbreng'.

Israël leek maandag een stap in die richting te zetten met de oprichting van een onafhankelijke commissie met twee buitenlandse waarnemers.