CdH is geen vragende partij om in de nieuwe federale regering te stappen, maar blijft wel bereid om mee te werken aan elk project dat het land uit de crisis kan loodsen en dat niet gestoeld is op sociaal-economische strengheid of separatisme.

Dat heeft CDH-voorzitster Joëlle Milquet verklaard na afloop van het partijbureau van haar partij. Ze vindt dat N-VA aan de onderhandelingstafel moet en ze hoopt dat de partij daar lang genoeg blijft om tot een evenwichtig akkoord te komen over de staatshervorming.

Zowel de voorzitster als andere partijkopstukken toonden zich niet al te ongelukkig over het verlies van een zetel. De partij heeft haar stabiliteit en geloofwaardigheid bewezen en wordt de derde partij in Wallonië en Brussel, klonk het. Milquet benadrukte ook dat MR en Ecolo elk een derde van hun kiezers verloren, de eerste in vergelijking met de verkiezingen van 2007 en de tweede in vergelijking met die van 2009.

Alle CDH’ers erkennen dat N-VA aan zet is, maar ze twijfelen aan De Wevers capaciteiten als onderhandelaar. CDH stelt zich in elk geval sereen op en zal niet gaan voor de macht om de macht. De partij is bereid om, indien nodig, in de meerderheid te stappen om België uit de crisis te loodsen, maar ziet zich ook constructief functioneren in de oppositie.