Honda schiet Japan voorbij Kameroen
Foto: epa
Japan won zijn eerste wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika met 1-0 van Kameroen. Keisuke Honda maakte het enige doelpunt van de wedstrijd 5 minuten voor rust.

In het elftal van Japan had de 23-jarige Keisuke Honda de voorkeur gekregen op de 31-jarige vedette Shunsuke Nakamura.

Vanbij de aftrap was duidelijk dat beide ploegen niet geneigd waren om snel in hun kaarten te laten kijken. Japan trok een muur op, Kameroen probeerde die tevergeefs te ontwrichten met lange ballen. De wedstrijd sleepte zich voort en werd gekenmerkt door een laag tempo, slordigheden en een zeer stroeve balcirculatie.

In de slotfase van de eerste helft was er toch wat animo. Eerst schoot Eyong Enoh in de handen van doelman Kawashima, vervolgens kwam Keisuke Honda tot scoren. Hij kreeg de tijd om een voorzet vanop de rechterflank te controleren en prikte de bal voorbij een kansloze Souleymanou.

De tweede helft startte veelbelovend voor Kameroen. Samuel Eto'o zette drie Japanners in de wind en kon Choupo-Moting bereiken. Zijn schot ging net naast de kruising buiten. Dit was meteen de beste kans voor Kameroen uit de hele wedstrijd. Kameroen drukte door en een bedrijvige Choupo-Moting kwam enkele keren gevaarlijk voor doel.

Bijna werd het wel 2-0 na een knap afstandschot van kapitein Hasebe. Souleymane redde en zag de rebound van Okazaki op de lat uiteen spatten. Enkele minuten later trof Mbia de dwarsligger aan de overkant.

Voor Japan was het de eerste zege in een WK-wedstrijd buiten de eigen landsgrenzen.

Eerder op de dag had Nederland in de eerste wedstrijd in groep E met 2-0 gewonnen van Denemarken. Op de tweede speeldag staat Nederland op zaterdag 19 juni tegenover Japan en geeft Kameroen Denemarken partij..