Open VLD kiest nog niet voor oppositie
Foto: photo news
Open VLD kiest nog niet voor de oppositie. Dat blijkt maandag na afloop van het partijbureau van de Vlaamse liberalen. Volgens voorzitter Alexander De Croo is het aan N-VA en PS om initiatief te nemen.

Voor de start van het partijbureau waren er enkele kopstukken die voor een oppositiekuur pleitten. Voorzitter De Croo herinnerde er na afloop aan dat hij voor de verkiezingen had verklaard tevreden te zijn met een uitslag van 14,9 procent, het resultaat van de Vlaamse verkiezingen van vorig jaar. Open VLD bleef daar zondag onder. 'Dus dit is geen uitslag om overdreven tevreden over te zijn', aldus De Croo.

Breekpunten

Het is volgens hem nu wachten op een initiatief van de koning en van de twee winnaars van de verkiezingen: N-VA en PS. 'Het is logisch dat wij nederigheid tonen', gaat De Croo voort. Hij benadrukt wel dat het standpunt van de Vlaamse liberalen van voor de verkiezingen overeind blijft: er is nood aan een verregaande staatshervorming en de besparingen de komende jaren mogen niet gebeuren via extra belastingen op sparen, werken en investeren. 'Dat is waar we voor stonden voor de verkiezingen, waar we vandaag voor staan en morgen voor zullen staan', luidt het. 'Dat zijn voor ons echte breekpunten.'

Goede keuze

De Croo stelde voorts dat er binnen het partijbureau eveneens een discussie is geweest over de vraag of het de juiste keuze was de stekker uit de regering te trekken. Het partijbureau heeft dat volgens de voorzitter bevestigd en heeft ook gezegd dat de Vlaamse liberalen de campagne op de juiste manier hebben gevoerd.