Speculatie over financiële problemen in Spanje
De Spaanse obligatiemarkt stond vandaag onder druk na berichten over financiële moeilijkheden Foto: ap
Er gaan geruchten dat Spanje met financiële problemen kampt en een beroep wil doen op internationale steun, maar het land ontkent dat.

De financiële markt werd vanmiddag verontrust door het bericht dat de ministers van Financiën van de G7-landen telefonisch overleg zouden plegen. Dat nieuws kwam uit kringen rond eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker.

Over het onderwerp van de conferentie werd geen mededeling gedaan, maar hardnekkige geruchten wilden dat Spanje met financiële problemen kampt en een beroep wil doen op internationale steun.

De Duitse minister van Financiën liet intussen weten dat de telefoonconferentie niets te maken had met Spanje, maar wel met de voorbereidingen voor een top van de G20 eind deze maand in Toronto.

Ook Spanje zelf ontkent in alle toonaarden dat het in moeilijkheden verkeert.

De Spaanse economie is "gezond", verklaarde een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de socialistische partij van Spaans premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. Er is "vertrouwen" dat de Spaanse economie "solvabel is ondanks de moeilijkheden", aldus partijsecretaris Leire Pajin. "Geruchten en speculatie hebben de meeste schade berokkend aan de economie en de burgers", luidde het nog.

Ook in kringen van de Europese Commissie en van de Duitse regering werd vandaag ontkend dat Spanje op zoek is naar steun. "We hebben geen plan in voorbereiding", aldus een woordvoerder van de Commissie.

Het was de Duitse krant "Frankfurter Allgemeine Zeitung" die maandag, op basis van Duitse regeringsbronnen, het bericht bracht dat er deze week gesprekken over Spanje zouden plaatsvinden.

Het hele verhaal geeft nog maar eens aan dat de toestand op de financiële markt erg nerveus blijft, ondanks de relatieve ontspanning van de voorbije dagen.