Nederland heeft met 2-0 gewonnen van Denemarken. De Denen hielden Oranje lange tijd goed onder controle, maar kort na de rust deed een owngoal van Poulsen de wedstrijd kantelen.

Nederland kwam nooit echt in de problemen tegen Denemarken en had met een own goal ook het geluk aan zijn zijde. Kort voor affluiten verdubbelde Kuyt de score. Oranje neemt zo de leiding in groep E, waar om 16.00u Japan-Kameroen op het programma staat.

Oranje had het meeste balbezit, maar het was wachten tot de 19e minuut op een eerste kansje. Van Persie bediende knap Van der Vaart, maar zijn schot werd afgeblokt. Even later dreigden ook de Denen voor het eerst via Bendtner, de spits van Arsenal die verrassend aan de wedstrijd begon. Hij kopte de voorzet van Rommedahl naast.

De tweede helft begon desastreus voor Denemarken. Poulsen wou een voorzet van Van Persie wegkoppen, maar de bal ging via de rug van Agger in eigen doel. De Scandinaven waren duidelijk van slag en raakten nauwelijks nog aan kansen.

Twintig minuten voor tijd bracht Van Marwijk Elia voor Van der Vaart. De speler van Hamburg demonstreerde met enkele knappe acties de weelde op de Nederlandse bank. Hij lag ook aan de basis van het tweede doelpunt met een bal op de paal in de 85e minuut, die een goed gevolgde Kuyt maar had binnen te tikken.

Met de drie punten op zak kan Nederland rustig toeleven naar de tweede wedstrijd tegen Japan op 19 juni, Denemarken moet diezelfde dag winnen van Kameroen om de kansen op de achtste finale gaaf te houden.

Sneijder Man van de Match
Wesley Sneijder is maandag tot "Man van de Match" verkozen na de WK-wedstrijd van Nederland tegen Denemarken (2-0). Een afgeweken schot van de middenvelder van Inter Milaan strandde in de 82e minuut op de lat. Drie minuten later lag Sneijder aan de basis van het tweede doelpunt. Hij stak knap binnendoor naar Elia die op de paal besloot, maar een goed gevolgde Kuyt kon makkelijk binnentrappen.

Doorgelicht
Na afloop van elke WK-wedstrijd lichten onze live-verslaggevers beide ploegen nog eens door.

- Dit lijkt wel het WK van de beslissende flaters. Er waren al de blunders van de Engelse en in mindere mate de Algerijnse goalie die punten kostten, en de domme handsbal van Serviër Kuzmanovic. Simon Poulsen is de volgende in het rijtje met een lullige own goal.

- Afgaand op de afstandsschoten is de kritiek op de WK-bal Jabulani terecht. Het leer lijkt veel meer dan normaal hoogte te nemen, heel veel knallen van ver gaan kilometers over. En dat kan heus niet alleen aan het niveau van de voetballers liggen.

- Giovanni van Bronckhorst speelde zijn 100ste wedstrijd voor Oranje.

- In de Nederlandse basiself stonden drie spelers die in Nederland actief zijn (Stekelenburg, Van der Wiel en Van Bronckhorst). Dat zijn er evenveel als bij de Denen: Simon Poulsen (AZ), Rommedahl (Ajax) en Enevoldsen (Groningen) verdienen ook hun brood boven de Moerdijk.

- Voor Nederland is dit het negende WK, voor Denemarken het vierde.