Bij een internationale actie van de politie en de douane tegen drugshandel en drugstoerisme zijn in België dertien personen gearresteerd. Naast 1.600 voertuigen werden 2.000 personen gecontroleerd. 119 personen waren in het bezit van verdovende middelen. Dat maakte de federale politie maandag bekend.

De operatie 'Etoile' liep van donderdag tot en met zondag in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. 409 Belgische politie- en douaneambtenaren namen deel aan de actie.

De controles gebeurden in de arrondissementen Brugge, Gent, Dendermonde, Hasselt, Turnhout, Luik, Tongeren, Charleroi en Leuven. Ook de federale weg- en spoorwegpolitie controleerden belangrijke verkeersassen: E25, E19, E17 en de spoorlijnen Antwerpen-Brussel en Gent-Kortrijk.

Naast 2,442 kilogram cannabis werd 185 gram heroïne, 21 gram cocaïne, 54 gram speed, 260 gram hallucinogene paddestoelen en 31 verboden wapens (messen, baseballbats, enz.) in beslag genomen. Dertien personen zijn ter beschikking van het parket.

In Turnhout pakte de lokale politie een Algerijn op met 1 kilo marihuana die hij in Nederland kocht. Bij deze controle werden ook 87 capsules anabolica in beslag genomen.

De Luikse wegpolitie pakte een Litouwer met 55 gram heroïne op die op weg was naar Frankrijk. In Charleroi controleerde de lokale politie enkele Fransen met 50 gram heroïne.

De spoorwegpolitie Antwerpen pakte op de lijn Antwerpen-Brussel zes illegalen op. In Nijvel werden twee dealers en een klant gevat en 100 gram hasj in beslag genomen. De douane van Aarlen vond 65 gram heroïne bij een drugstoerist en in Moeskroen werd 50 gram speed aangetroffen.