Groen! beschikbaar voor regeringsdeelname
Wouter Van Besien Foto: Belga
Groen! sluit een regeringsdeelname niet uit. 'Wij zijn bereid om op basis van ons programma deel te nemen aan een regering,' zegt partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Groen! wil een eventuele regeringsdeelname bespreken met de Franstalige collega's van Ecolo. Als het van Groen! afhangt, wordt alvast opnieuw een gezamenlijke fractie met Ecolo op poten gezet.

Groen! groeit in Vlaanderen naar 7 procent (+0,6 procent) en klimt van 4 naar 5 Kamerzetels. De partij verliest haar zetel in Brussel-Halle-Vilvoorde (Tinne Van der Straeten), maar verovert er met Kristof Calvo een tweede in Antwerpen en een eerste in Leuven met professor Eva Brems.

"Er is één grote winnaar en dat is N-VA en een tweede winnaar en dat zijn wij. En we zijn heel blij dat we dat hebben kunnen realiseren met een boodschap van dialoog en solidariteit", aldus Wouter Van Besien.

In de Senaat behoudt Groen! 1 rechtstreekse verkozene, Freya Piryns. De partij heeft ook recht op een gemeenschapssenator. Het is volgens voorzitter Van Besien nog niet uitgemaakt of dat Luckas Van der Taelen blijft.