België heeft nood aan grote institutionele hervormingen. Alleen zo kan het de internationale financiële markten geruststellen. Dat was de boodschap die Bart De Wever herhaalde op de persconferentie van N-VA.

De 'persbabbel' van De Wever lokte bijzonder veel media. Een buitenlandse journalist wilde weten of de verkiezingsoverwinning van de N-VA, die buiten de landsgrenzen als uitgesproken separatistisch geboekstaafd staat, de financiële markten geen angst gaat inboezemen.

Nodig

'De grote institutionele hervormingen waar wij voor staan zijn precies noodzakelijk om de internationale markten gerust te stellen', herhaalde De Wever. 'Het beste zou zijn dat we een groot akkoord bereiken over financiële verantwoordelijkheid, zodat de overheidsschuld en het begrotingstekort aangepakt kunnen worden.'

Vorige week steeg de rente die België moest betalen voor zijn schulden met een looptijd van tien jaar plots met enkele basispunten. Verschillende waarnemers verwezen toen naar De Wever, die met een (toen nog) op til zijnde verkiezingsoverwinning van zijn N-VA de financiële markten schrik zou hebben aangejaagd.