Ecolo wacht af, maar overlegt wel met Groen!
Foto: photo news
Ecolo wacht de initiatieven van de koning af. Dat heeft co-voorzitter Jean-Michel Javaux maandag gezegd na afloop van het partijbureau. Op de gezamelijke vergadering met Groen! werd nog niets concreet afgesproken.

Als het van Groen! afhangt, vormen beide partijen opnieuw een gemeenschappelijke fractie in de Kamer, terwijl Ecolo in geval van regeringsdeelname graag Groen! mee aan boord zou nemen.'

De voorbije campagne benadrukte zowel Groen! als Ecolo de goede verstandhouding tussen beide partijen. Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux zei wel dat, als daar geen taboes over zouden bestaan, hij eventueel zonder Groen! in de federale regering kan stappen. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien zei maandag evenwel dat zijn partij regeringsdeelname niet uitsluit en dat hij daarover zou overleggen met Ecolo.

Een eerste vergadering leverde dus nog niets concreets op. Donderdag zitten de groenen weer samen. Tegen die tijd zal koning Albert de partijvoorzitters ontvangen hebben.

De score van N-VA maakt de situatie volgens Ecolo erg complex. De partij vraagt zich af hoe de programma's van de PS en de Vlaamse nationalisten, die erg ver uit elkaar liggen, te verenigen zijn.

Binnen de 'politieke tsunami' is Javaux tevreden met het resultaat van zijn partij, dat hij als een consolidatie interpreteert, met een zetel extra voor Groen!.

Tot slot haalde Javaux nog even uit naar het CDH van Joëlle Milquet. Die feliciteerde zichzelf zondagavond voor de televisiecamera's voor het behaalde resultaat, terwijl de partij wel degelijk stemmen verloor. 'Zondag heb ik mensen gehoord die zeiden: wij winnen. Maar ik wil even opmerken dat ze een zetel verliezen in de Kamer en een tweede in de Senaat. Dat is niet meteen de toon die voor de camera's gezet werd', merkte de groene voorzitter fijntjes op.