Jean-Marie Dedecker staat voorzitterschap af
Foto: belga
Jean-Marie Dedecker staat zijn mandaat van partijvoorzitter af. Dat heeft hij bekendgemaakt na het partijbestuur van Lijst Dedecker. Hij blijft wel nog aan tot er een opvolger gekozen is.

Lijst Dedecker zal een comité samenstellen, waartoe Dedecker niet behoort, dat de tegenvallende verkiezingsuitslag zal analyseren en voorstelen moet formuleren voor een nieuwe voorzitter en een nieuwe invulling van de partijnaam LDD. Die oefening hoort voor een groot deel binnen de 14 dagen afgerond te zijn, al wil Dedecker geen vaste deadline, 'want ik ben Alexander De Croo niet', klonk het. 

Dedecker had voor de verkiezingen aangekondigd dat hij zou opstappen als voorzitter, mocht zijn partij slechter scoren dan bij de federale verkiezingen van 2007. Dat gebeurde: de partij strandt op 3,8 procent, een klap van 2,7 procent in vergelijking met drie jaar geleden. Jean-Marie Dedecker, die de lijst trok in West-Vlaanderen, is de enige verkozene van de partij.

Zoals andere Vlaamse partijen verwijst Dedecker voor zijn nederlaag naar het stofzuigereffect van de N-VA en voorzitter De Wever. Maar voor Dedecker heeft LDD de verkiezingen vorig jaar al verloren: 'Toen hebben we het momentum laten voorbij gaan. We hebben de tijd niet gehad om ons te herstellen. Als jonge partij hebben we in drie jaar tijd drie verkiezingscampagnes moeten voeren, waardoor we op achtervolgen aangewezen waren.'

Voor Jean-Marie Dedecker komt het er nu op aan om de geloofwaardigheid terug te vinden. 'LDD is nog niet dood. Ik wil rechtopstaand sterven', aldus nog de gewezen judocoach. 'We staan nu op hetzelfde punt als de N-VA in 2003', zei hij, verwijzend naar de toestand toen Geert Bourgeois de enige federale verkozene van N-VA was.