De sociaal-economische problemen aanpakken, dat moet de prioriteit zijn van de nieuwe regering, zeggen zowel de de christelijke arbeidersbeweging ACW als de liberale vakbond ACLVB en de socialistische vakbond ABVV. Die laatste toont zich wel gerustgesteld dat het op een sterke socialistische familie kan terugvallen.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verwijst naar een goede score van de PS, het standhouden van de SP.A en de scores van Ecolo en Groen!. 'De sociaal-economische problemen blijven prioritair. We kunnen blijven rekenen op sociale politieke krachten om tegemoet te komen aan onze bezorgdheden', aldus De Leeuw.

Ook de institutionele problemen moeten een oplossing krijgen, erkent de vakbond. Maar in geen geval mag de sociale zekerheid onder druk komen, 'noch van besparingen, noch mag aan het federale karakter worden gesleuteld', dixit de ABVV-voorzitter.

Er is snel een nieuwe regering nodig die de sociaal-economische crisis kan aanpakken, zegt ook de ACLVB . Van de vooropgestelde staatshervorming moeten alle Belgen en alle gewesten beter worden, aldus voorzitter Jan Vercamst. Ook voor de liberale vakbond moet de sociale zekerheid federaal blijven, idem voor het individueel en collectief arbeidsrecht. Er mag geen toenemende competitiviteit tussen de gewesten ontstaan, waarschuwt de ACLVB.

De christelijke arbeidersbeweging ACW, die voor de verkiezingen al de klemtoon had gelegd op de sociale agenda, blijft dat ook na de verkiezingsuitslag doen. Als prioriteiten schuift het ACW een sterke sociale zekerheid naar voren, naast de bestrijding van de armoede en de herverdeling van de rijkdom. 'De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen', pleit ACW-voorzitter Jan Renders.

Het ACW benadrukte dat de knoop Brussel-Halle-Vilvoorde eindelijk ontward moet worden. 'De kiezer heeft het signaal gegeven dat de bestuurbaarheid van ons land beter moet en dat een staatshervorming daarvoor nodig is', klinkt het. Maar ook hier staat het sociale aspect voorop. 'We willen een sociale staatshervorming (...) waar iedereen beter van wordt. Bart De Wever met de N-VA is aan zet. De N-VA heeft daarbij nu ook een nationale verantwoordelijkheid', luidt het bij de arbeidersbeweging.

Al bij al is het ACW optimistisch gestemd. 'Het mag ook gezegd worden dat liberale en extreemrechtse partijen die voor een hardere samenleving staan en botweg willen besparen zonder rekening te houden met de draagkracht van de mensen, het met deze verkiezingen niet goed hebben gedaan.'