Verdachte babymoord: 'Kind nooit gezien of gehoord'
Foto: belga
Violetta Van de Geuchte, de 45-jarige vrouw uit Maldegem die beschuldigd wordt van kindermoord op haar pasgeboren zoontje in 2005, blijft ontkennen dat zij het kind om het leven bracht.

'Ik heb uren op het toilet gezeten en had het gevoel dat ik moest drukken. Ik heb dat ook gedaan en toen merkte ik dat het toilet begon over te lopen. Dirk zei ’kruip maar in uw bed, ik zal het wel opkuisen’. Nu besef ik dat ik dat kind ter wereld gebracht heb t. Ik heb het kind nooit gezien of gehoord. Ik heb er nooit met Dirk over gesproken', zei ze.. Ik heb het kind nooit gezien of gehoord. Ik kan niet zeggen wie het gedaan heeft', verklaarde ze maandag voor het Gentse hof van assisen.

Fabienne De Tandt, voorzitter van het hof van assisen, maakte de vrouw echter duidelijk dat ze daarmee toch zware beschuldigingen uit tegen haar ex-man.

De Tandt bleef Van de Geuchte met haar gewijzigde verklaringen confronteren. 'U bent dus plotseling bewust geworden dat u een derde kind gebaard heeft. Die grote sprong in het niets lijkt me een sprong te ver. U hebt een kind van ’4 kilo 260’ en 65 centimeter op de wereld gezet, maar u hebt er niets van gevoeld. U bent een keer goed naar het toilet geweest en bent dan terug gaan slapen?', vroeg de voorzitter.

'Dat is wat door de hypnosesessie naar boven gekomen is. Ik had geen pijn. Ik voel me schuldig omdat ik niet aangevoeld heb dat ik in verwachting was en niet op een normale manier bevallen ben. Zelf in moeilijke omstandigheden zou ik voor het kind zorg gedragen hebben', aldus Van de Geuchte.

Het lijkje van de baby werd op 30 maart 2005 in Maldegem in een vuilniszak gevonden. Het jongetje had nog een vijftal minuten na de bevalling geleefd en stierf door dooddrukking, smoring en slagen ter hoogte van het hoofd. Uit DNA-onderzoek bleek met 99,99 procent zekerheid dat ze de moeder was van de pasgeborene en dat de vrouw de vuilniszak manipuleerde waarin de baby zat.

De vrouw bleef altijd volhouden dat ze zich niets kan herinneren, maar vrijdag bleek dat ze zich onder hypnose toch bewust is geworden van de bevalling. Van de feiten zelf kan de vrouw zich niets herinneren.