Besix bouwt station Utrecht en brug in Bahrein
Het management van Besix, het belangrijkste onderdeel van BBM, krijgt een belangrijke rol in de nieuwe aandeelhoudersstructuur. Foto: © belga
Het Belgische bouwbedrijf Besix mag het nieuwe stationsgebouw Utrecht Centraal bouwen.

De opdracht voor de bouw van het stationsgebouw is het grootste deelcontract van de bouw van de nieuwe openbaarvervoerterminal. In een later stadium zullen nog contracten worden gesloten voor onder meer de bouw van nieuwe busstations en fietsenstallingen. 

Besix  kreeg de  opdracht met een waarde van 95 miljoen euro van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail. Nog deze maand starten de eerste voorbereidende werkzaamheden, zo meldde ProRail maandag.

De verwachting is dat de eerste paal dit najaar de grond in gaat. De gehele bouw neemt ongeveer vijf jaar in beslag. Utrecht CS wordt ondertussen dagelijks door 200.000 reizigers gebruikt, aldus ProRail.

Het vernieuwen van het gehele stationsgebied is al langer bezig.

Bahrein

In de Golfstaat Bahrein heeft Besix een contract ter waarde van 265 miljoen dollar (zo’n 216 miljoen euro) binnengehaald om de North Manama-brug in Bahrein te bouwen in joint venture met de Haji Hassan Group. Het aandeel van Besix in het contract bedraagt zo’n 203 miljoen dollar (165 miljoen euro) of 78 procent van de totale waarde van de overeenkomst. Dat heeft Orascom Construction Group, dat vijftig procent van Besix in handen heeft, maandag aangekondigd.

Het project omvat de aanleg van 2,42 kilometer weg op drooggelegd terrein en nog eens 1,6 kilometer bestaande wegconstructie. Op die manier zal er toegang ontstaan tot de Bahrain Financial Harbor en de Bahrain Business Bay.

Het project zou afgewerkt moeten worden tijdens het tweede kwartaal van 2013.