4,6 miljoen euro extra per jaar voor N-VA
Foto: belga
De verkiezingszege vertaalt zich voor de N-VA in een jaarlijkse overheidstoelage van 5,9 miljoen euro. Bovendien mag de partij 63 personeelsleden extra in dienst nemen.

Dat blijkt uit berekeningen van het centrum voor Politicologie van de KU Leuven. Tot dusver kon de N-VA rekenen op een jaarlijkste dotatie van 1,3 miljoen euro.  Dat bedrag is afhankelijk van het aantal verkozenen, en het aantal stemmen dat de partij kreeg.

Ook het aantal parlementair medewerkers waarover de partij kan beschikken stijgt fors. Tot dusver kon de N-VA rekenen op 17,4 voltijdse medewerkers, dat worden er 80,3. Dit aantal is enkel afhankelijk van het aantal verkozenen.

Bij de verliezers moet de CD&V het sterkst gaan besparen. De Vlaamse christendemocraten verliezen 1,9 miljoen euro aan bijdragen, en ontvangen voortaan nog 3,4 miljoen euro. Er moeten ongeveer 19 personeelsleden vertrekken.

Vlaams Belang en Open VLD moeten elk 14,8 voltijdse medewerkers inleveren, en ongeveer 1,5 miljoen euro aan middelen.  LDD houdt nog 2 van de 15 medewerkers over, en de dotatie halveert tot 587.452 euro.

SP.A en Groen! kunnen iets uitbreiden. De groenen krijgen er 3,6 medewerkers bij, en bijna 400.000 euro aan middelen. Voor de socialisten gaat het om 4,4 personeelsleden en 15.857 euro aan middelen.