CD&V heeft maandagochtend haar parijbureau gehouden. 'Bart De Wever is aan zet, wij stellen ons constructief op', concludeerde boegbeeld Marianne Thyssen na afloop.

Hoewel ze de bal uitdrukkelijk in het kamp van N-VA-voorzitter Bart De Wever legt, benadrukte Thyssen dat haar partij zich constructief zal opstellen. 'Het is niet aan ons om een formule uit te werken. Maar we willen niets blokkeren en we zullen helpen een oplossing te vinden', aldus Thyssen.

Over een Vlaams front wil Thyssen het niet hebben. 'Ik vraag geen Vlaams front. Het probleem situeert zich niet zozeer tussen de Vlaamse partijen, maar wel in de relaties met de Franstalige partijen.'

Thyssen wees erop dat de nota uit 2007, die ingeschreven is in het Vlaams regeerakkoord, voor de Vlaamse christendemocraten het uitgangspunt blijft.

'Strategie was niet juist'

Bij aanvang van het partijbureau hadden de CD&V'ers aangegeven dat ze pal achter Marianne Thyssen blijven staan.

Tony Van Parys liet zich wel behoorlijk negatief uit over de campagne van de christendemocraten: 'Dit is een catastrofale uitslag. We moeten in eigen boezem durven kijken. Onze strategie was niet juist. Ze ging in tegen de grondstroom in Vlaanderen. En daar hebben we nu de rekening voor betaald.' Van Parys had bij de start van de campagne aangekondigd uit de nationale politiek te stappen en stond dan ook niet op de kieslijsten. Hij liet zich eerder ook bijzonder kritisch uit over de 'witte konijnen' en de belangrijke positie die Rik Torfs kreeg toebedeeld bij de CD&V.  

Eerste minister met tolk?

Enkele christendemocraten lieten bij de start van de vergadering verstaan dat CD&V zijn communautair profiel moet aanscherpen, wil het weer aandikken in Vlaanderen.

'Vanaf vandaag is de vraag niet alleen wat haalbaar is voor Bart De Wever, maar ook wat haalbaar is voor CD&V', blikt Hendrik Bogaert, verkozen in West-Vlaanderen, vooruit.

Over de mogelijkheid dat Elio Di Rupo (PS) premier wordt, was Bogaert cynisch: 'Als dat moet, dan moet dat. Maar ik kan me niet inbeelden dat de eerste minister met een tolk rondloopt in Vlaanderen. Hij zal dan toch een inspanning moeten leveren.'