De Europese beursindices winnen vandaag terrein na de positieve afsluiter van Wall Street vorige week. De Bel20 steeg met 1,4% tot 2.498 punten.

De index kreeg  steun van verschillende zwaargewichten. KBC en Ageas wonnen ruim twee procent, Dexia zelfs 3,22 procent. Ook AB Inbev, Umicore en GDF gingen 1,5 à 2  procent vooruit.

Onderaan vonden we alleen de vastgoedbevaks  Cofinimmo en Befimmo, die 0,9% goedkoper werden.

Op de brede markt verloren  IBA en IBt 0,8 en 4,8%vanochtend terrein, maar was er ruim 1,5% winst voor de Vlaamse biotechwaarden Galapagos en OncoMethylome.

De scheepvaartsector presteerde sterk: Exmar won 4,9% en Euronav 4,3%. CMB steeg met 3,1%. Sioen verliest 2,3% en Montea daalt met bijna 8% in een illiquide markt. Zetes en ConnectGroup gingen 2,6 en 5,6% omlaag.

De euro won tegenover de dollar, tot  1,2259 dollar per euro. Een ons goud werd 3,45 dollar goedkoper tot 1.221 dollar.

Positief nieuws vandaag was dat de Europese industriële productie in april sterker is toegenomen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. De industriële productie in de eurozone steeg 0,8% in vergelijking met maart. Analisten waren uitgegaan van een groei met 0,5%. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt de groei 9,5%.

Europa

Ook de andere Europese beurzen staan vandaag stevig in de plus. In onze buurlanden winnen de lokale indices 1,3 tot 2%. Positieve uitschieters zijn Alstom (+5,9%), ArcelorMittal (+5,6%) en SocGen (+3,9%). France Telecom is de verliezer van de dag, met een daling van 3,5% in Parijs.

Het aandeel van olieconcern BP is verder de dieperik ingegaan na geruchten over een astronomische schadevergoeding die de VS zouden eisen. Het aandeel stond op een bepaald moment ruim 10 procent lager en sloot uiteindelijk af met een verlies van 9%. De VS dringen aan op een geblokkeerde rekening die gespekt moet worden door BP en moet dienen voor het betalen van de schade als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico, zo maakte een raadgever van president Barack Obama bekend. Volgens verschillende Amerikaanse media zou het olieconcern hierop 20 miljard dollar ter beschikking moeten stellen.

Bekijk de real time beurskoersen van meer dan 1.000 Europese aandelen op Chi-X Europe

VK

In Londen heeft het Office for Budget Responsibility (OBR), dat de nieuwe Britse regering oprichtte om de openbare financiën in het oog te houden, vanochtend de officiële groeiverwachtingen voor 2011 en nadien naar beneden bijgesteld. Ook het verwachte deficit werd gematigd. 

Het OBR zegt te rekenen op een groei van 1,3 procent van het Britse bbp dit jaar. De voorgaande regering met Labour, dat bij de recente verkiezingen verslagen werd, voorzag nog een soortgelijke groei van 1,25 procent.

De verwachtingen voor de volgende jaren heeft het OBR daarentegen naar beneden bijgesteld. De verwachtingen van het bureau zullen trouwens gebruikt worden door de nieuwe Britse regering van conservatieven en liberaal-democraten om de begroting uit te werken.

De groei in 2011 zou op slechts 2,6 procent uitkomen, terwijl de vorige regering nog sprak van 3,25 procent. Voor 2012 en 2013 rekent het OBR op 2,8 procent en in 2014 verwacht het een groei van 2,6 procent. De vorige regering ging nog uit van een groei van 3,5 procent in 2012.
Wat het verwachte openbare deficit betreft, verwacht het OBR een tekort van 8,3 procent van het bbp in 2011/2012, nadien 6,6 procent, 5 procent en 3,9 procent voor de jaren nadien.

Het OBR zal naar eigen zeggen zijn verwachtingen bijstellen nadat Brits minister van Financiën George Osborne op 22 juni de begroting voorgesteld heeft.