Na N-VA-voorzitter Bart De Wever is ook Elio Di Rupo (PS) bij de koning op audiëntie geweest. Morgen zet het staatshoofd zijn raadplegingen voort met de voorzitters van de liberalen, groenen, CD&V, CdH, LDD en PP.

Koning Albert is vandaag begonnen aan zijn consultatieronde. Na de ontslagnemende premier Yves Leterme en de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael (Open VLD) en Armand De Decker (MR), was het vanmiddag de beurt aan de twee partijen die de verkiezingen hebben gewonnen: N-VA in Vlaanderen en PS in Franstalig België.

Het was de vraag wie als eerste aan bod zou komen. De koning koos ervoor om eerst de Vlaamse winnaar van de verkiezingen te ontvangen, daarna pas de Franstalige.

Na deze consultatieronde wordt een initiatief van de koning verwacht, zoals het aanduiden van een formateur, informateur, bemiddelaar of nog een andere formule.

'Visie'

De Wever wilde de koning zijn 'visie op de zaken uitleggen', zei hij vooraf. Door het colloque singulier kon De Wever niet zeggen wat hij de vorst precies ging vertellen, maar hij maakte wel nog eens duidelijk hoe de kaarten volgens hem liggen.

'Wij hebben nu het besef van de verantwoordelijkheid die we als partij moeten opnemen. We willen zo snel mogelijk aan de slag om te komen tot structuren die werken', zei hij. De Wever laat zich niet vastzetten in een tijdskader maar zei de komende zomer te willen gebruiken om te zien hoe er een regering gevormd kan worden en of er grote hervormingen mogelijk zijn.

De N-VA-voorzitter is bereid zijn 'verantwoordelijkheid op te nemen', maar hij wil de post van eerste minister zeker aan een Franstalige aanbieden als dat een garantie zou bieden op grote hervormingen. Het bezoek van De Wever aan de koning duurde zo'n drie kwartier.

'Te vroeg'

Ook Elio Di Rupo wou op zijn persconferentie na het PS-partijbureau weinig concreets kwijt over hoe het nu precies verder moet. 'Veel te vroeg', klonk het bij vragen over wie er nu premier moet worden. 

Opvallend was wel dat die persconferentie in het Frans én het Nederlands verliep. Di Rupo antwoordde ook in het Nederlands op vragen van Vlaamse journalisten. Op de vraag hoe belangrijk Vlamingen het vinden dat een premier vlot Nederlands praat antwoordde hij 'Vlamingen willen een oplossing voor B-H-V, een staatshervorming en stabiliteit in het land'.

De PS-voorzitter had vanmorgen contact met De Wever. Volgens Di Rupo leidt de 'uiteenlopende stemming' in het noorden en het zuiden van het land niet noodzakelijk tot 'confrontatie'. Elke gemeenschap van het land moet de boodschap van de andere gemeenschap aanhoren om tot een evenwichtige staatshervorming te komen, zei hij.

Winnaars

Met 27 zetels in de Kamer kroont Bart De Wever zijn N-VA de absolute vekiezingswinnaar in Vlaanderen. In Franstalig België heeft de PS van Elio Di Rupo het onbetwiste leiderschap met 26 zetels. De Wever en Di Rupo zijn dan ook op elkaar aangewezen voor de vorming van een federale regering.

Alles wijst op een federale regering onder leiding van Elio Di Rupo nu de socialistische familie weer de grootste is geworden. Meest kans maakt een kabinet dat de meerderheden in noord en zuid afspiegelt. Maar De Wever en Di Rupo kunnen ook besluiten met elk slechts één partner te werken en voor de staatshervorming een beroep te doen op anderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig