N-VA haalt voorpagina's Europese kranten
Foto: ap
Meerdere Europese kranten plaatsen de verkiezingsoverwinning van N-VA maandag op hun voorpagina, vaak met een foto van een juichende Bart De Wever.

De Franse krant Le Figaro titelt 'La victoire des indépendantistes flamands fragilise la Belgique' (De overwinning van de Vlaamse separatisten maakt België kwetsbaarder). De krant noemt de overwinning van de Vlaamse nationalisten 'historisch' maar tempert meteen: 'Ondanks de triomf vertegenwoordigt de partij maar 15 procent van de stemmen in het Rijk'. Volgens de krant moet ons land dringend op zoek naar 'mannen en vrouwen die een compromis willen'.

De krant Libération titelt 'Le triomphe du 'Flamingant'' (De triomf van de 'flamingant') en stelt dat 'de Vlaamse separatist nu incontournable wordt in België'. De krant schetst de geschiedenis van de N-VA en van voorzitter Bart De Wever. Hij wordt bestempeld als een 'bolwangige jongen om wie niemand een cent zou hebben durven verwedden toen hij aan het hoofd kwam van de N-VA'. De Wever wordt ook omschreven als een 'welbespraakte intelligente man met een grote mond'. Volgens Libération zou het logisch zijn als er geopteerd wordt voor een socialistische premier.

In de Franse krant Le Monde wordt de uitslag vergeleken met een tsunami' en een 'aardbeving'.

Ook de Nederlandse krant De Volkskrant plaatst een triomferende De Wever op de voorpagina onder de titel 'Electorale aardverschuiving in België'.

Op de front van de Spaanse krant El Païs staat een foto van De Wever met als titel 'La victoria de los separatistas desafía la unidad de Bélgica' (De overwinning van de separatisten vormt een uitdaging voor de eenheid van België). Volgens de Spaanse krant betekent de overwinning van N-VA mogelijk 'de start van een periode van onzekerheid voor een land dat binnenkort voorzitter wordt van de Europese Unie'.

In Italië stelt La Repubblica dat België 'zich in twee verdeelt'. In de Corriere della Serra wijst men op de 'institutionele scheiding' en stelt men dat België een 'verdeeld land' is geworden. De krant maakt zich ook zorgen over de toekomst van Brussel.

In Groot-Brittannië plaatst ook The Times Bart De Wever op de voorpagina. De krant schetst de geschiedenis van België en stelt dat het bijzonder moeilijk zal worden om een coalitie op de been te brengen tussen het noorden en het zuiden van het land. De BBC titelt op haar website: 'Vlaamse nationalistische separatisten winnen verkiezingen in België.' Met een kaart van België probeert de BBC de communautaire problematiek in ons land te duiden. Maar 'een einde van België zit er niet meteen aan te komen', aldus de BBC.

'Separatisten im Norden stärkste Kraft' (Separatisten grootste partij in het noorden van het land), schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aan de andere kant van de oceaan, wijst de New York Times op het nakende Belgische voorzitterschap van de Europese Unie: 'Op het ogenblik dat België de Europese Unie uit een diepe crisis zou moeten sturen, is het land bezig een regering in eigen land te vormen', schrijft de Amerikaanse krant.