Van Rompuy: ‘Sterke euro maskeerde economische problemen’
Foto: *
De sterke euro heeft de onderliggende begrotingsproblemen binnen de eurozone lang toegedekt gehouden. Dat zegt de voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, vandaag in een interview met de Financial Times.

De euro is een sterke munt geworden die zeer kleine renteverschillen tussen de Europese staatsobligaties heeft met zich meegebracht. “Het was als een soort slaappil, een soort drug. Die maakte dat we de onderliggende problemen niet beseften," zegt Van Rompuy in de Britse zakenkrant.

Maar de Europese president geeft ook de financiële sector een deel van de verantwoordelijkheid. Volgens hem waren de markten eerst te berustend, om vervolgens in overdreven paniek te vervallen. Ook laten de beleggers zich te veel leiden door "geruchten en vooroordelen", vindt hij.

De Europese leiders komen donderdag bijeen om voorstellen te doen over een nauwere economische samenwerking, die moet helpen om schuldencrises in de toekomst te vermijden. Een werkgroep is onder leiding van de Belgische voorzitter bezig met het opstellen van strengere begrotingsregels en een hervorming van de financiële regelgeving.