De Wever maakt nog geen brokken op financiële markten
Het blijft afwachten hoe de Belgische situatie de komende uren en dagen in diverse marktenzalen zal worden ingeschat. Foto: belga
De dag na de verkiezingen stijgt de Belgische langetermijnrente lichtjes, maar niet alarmerend.

Na de historische verkiezingsoverwinning van de Vlaams-nationalistische N-VA is  het vandaag uitkijken naar de reactie van de financiele markten. Hier en daar was gevreesd dat speculanten van de perceptie van politieke instabiliteit gebruik konden maken om een aanval op de Belgische obligatiemarkt in te zetten.

Dat lijkt voorlopig niet het geval. Er is wel wat verkoopdruk, waardoor de rente op tienjarige Belgische staatsobligaties met 7 basispunten toeneemt tot 3,44%.

Maar ons land volgt daarmee - zij het in iets grotere mate - alleen een trend die zich in heel Europa aftekent. Ook in Duitsland staat de obligatiemarkt wat onder druk in afwachting van richtinggevend economisch nieuws. De rente op de tienjarige referentie-obligatie, de Bund, stijgt er met drie basispunten tot 2,6%.

Op de wisselmarkt wint de euro wat terrein, en ook in de andere euro-landen is de sfeer vanochtend rustig en afwachtend.

Het blijft natuurlijk afwachten hoe de Belgische situatie de komende uren en dagen in diverse marktenzalen zal worden ingeschat. Engelstalige persbureau’s nemen vanochtend woorden in de mond als ‘politieke aardbeving’ en ‘separatisten’.

Volgens Bloomberg kunnen de coalitiegesprekken ‘maanden duren’. Het agentschap omschrijft de N-VA als een ‘partij van conservatieven die zeggen dat Belgie uiteindelijk zal verdampen’.

Associated Press (AP) gaat een stuk verder in zijn duiding van de Belgische politieke situatie. ‘De verdeeldheid (tussen Vlamingen en Franstaligen) gaat over meer dan de taal. Vlaanderen is conservatief en gericht op vrijhandel. De Waalse socialisten, die lang de dominante partij waren, hebben een voorgeschiedenis van corruptie en slecht bestuur’, klinkt het daar. ‘Vlaanderen heeft een half zo hoge werkloosheid als Wallonië en een hoger inkomen per capita. Zijn politici zijn het beu dat ze hun Franstalige buren moeten subsidiëren', aldus nog AP.