Rellen na afloop van Duitsland-Australië
Foto: AP
De Zuid-Afrikaanse ordediensten hebben zondagavond na afloop van de wedstrijd tussen Duitsland en Australië (4-0) een groep Zuid-Afrikaanse manifestanten met rookgranaten en geluidsbommen uit elkaar moeten drijven. De manifestanten voerden actie omdat ze meer loon willen.

De opstand vond plaats in de buurt van het Moses Mabhidastadion in Durban waar Duitsland net tegen Australië had gespeeld.

De geluidsbommen zorgden even voor paniek in het nabijgelegen perscentrum, maar uiteindelijk geraakte er niemand gewond.

Toeschouwers nooit in gevaar tijdens incidenten Durban
De toeschouwers zijn nooit in gevaar geweest tijdens de schermutselingen tussen politie en stewards zondag in Durban na de wedstrijd Duitsland-Australië. Dat heeft het organisatiecomité (LOC) van het WK beklemtoond. De stewards protesteerden omdat ze meer loon willen.

'De ophef (rond het stadion Moses Mabhida in Durban) ontstond drie uren na de wedstrijd. De veiligheid van de supporters was nooit in gevaar', reageerde maandag de woordvoerder van het LOC, Rich Mkhondo.

Zondagavond, na de 4-0 overwinning van Duitsland, protesteerden zowat 400 stewards rond het stadion tegen de verlaging van hun loon van 250 rand (27 euro) naar 190 rand (20 euro) per dag. De oproerpolitie moest met traangas tussenkomen om de manifestanten uiteen te drijven.
'We volgen deze situatie van nabij zodat dergelijk incident niet meer voorkomt, niet in Durban noch elders', verduidelijkte Mkhondo. De ophef 'is het gevolg van een intern probleem tussen een bewakingsfirma en haar werknemers, maar we zullen het opvolgen en overleg tussen de betrokken partijen organiseren', aldus nog de woordvoerder.

De Fifa 'heeft niets te zien' met dit probleem, gaf de woordvoerder van de wereldvoetbalbond, Nicolas Maingot, nog mee.