Tinne Van der Straeten verliest zetel door 'lot van apparentering'
Foto: pn
Door het grillige spel van de apparentering verliest Groen! in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde haar zetel. Daarmee verdwijnt Tinne Van der Straeten uit de Kamer.

Leuvens lijsttrekker Eva Brems sleept wel een zetel in de wacht. 'Ik denk dat ik zeker niet verlies van haar (Eva Brems, nvdr), maar door het lot van de apparentering. Dat lot heeft me vorige keer wel een zetel gegeven', aldus Van der Straeten in De Ochtend op Radio 1.

'Natuurlijk vind ik het erg en natuurlijk had ik graag nog vier jaar verder gedaan. Maar langs de andere kant gaat er nu een nieuwe toekomst open en daar maak ik me niet zoveel zorgen over. Mijn eerste zorg is nu een gezonde baby', aldus een hoogzwangere Van der Straeten.

Door apparentering worden de lijsten van kieskringen BHV en Leuven enerzijds en BHV en Nijvel anderzijds aan elkaar gekoppeld en bij elkaar opgeteld om de laatste paar zetels te verdelen.

Advocatenpraktijk verderzetten

Ook Geert Lambert (Groen!) verdwijnt uit het parlement. Lambert stond tweede op de senaatslijst, maar de Vlaamse groenen slaagden er niet in een tweede rechtstreekse zetel in de wacht te slepen.

Volgens Lambert hoort zoiets bij de risico's van het vak als politicus. 'Je weet dat als je mandataris bent, dat dat geen vaste benoeming is. Een andere les die ik geef aan jonge mensen die aan politiek doen is: 'wordt niet alleen afhankelijk van politiek'. Ik zal mijn praktijk in de advocatuur met des te meer enthousiasme verderzetten', zo verklaarde hij op de VRT.