Wie zijn de afvallers?
Etienne Schouppe Foto: photo news
Door het grote succes van N-VA keert een hele reeks bekende namen niet terug naar het federale parlement.

Bij de CD&V verdwijnen in de Senaat vertrouwde gezichten als Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout en Elke Tindemans. Ook Etienne Schouppe, gewezen partijvoorzitter en staatssecretaris voor Mobiliteit in de ontslagnemende regering Leterme, verdwijnt uit het parlement. Voor Open VLD raakte ontslagnemend regeringscommissaris Guido De Padt niet verkozen op de Senaatslijst. Geert Lambert, ex-SLP, kon met Groen! geen zitje bemachtigen en bij Vlaams Belang bleef geen plaats over voor Hugo Coveliers.

In West-Vlaanderen raakten Pol Van Den Driessche en Luc Goutry van CD&V niet verkozen op de Kamerlijst.

In Antwerpen gaat het onder meer om Mia De Schamphelaere van CD&V.

In Limburg vallen Open VLD-Kamerlid Hilde Vautmans en SP.A-Kamerlid Ludwig Vandenhove af. Voor CD&V valt Gerald Kindermans uit de boot. 

In Leuven moet Katrien Partyka (CD&V) het ontgelden.

In Brussel-Halle-Vilvoorde verliezen Bart Laeremans (Vlaams Belang) en Tinne Van der Straeten (Groen!) hun zitje in de Kamer. Van der Straeten verdwijnt door het 'lot van apparentering', zo zegt ze zelf. Door apparentering worden de lijsten van BHV en Leuven enerzijds en BHV en Nijvel anderzijds aan elkaar gekoppeld en opgeteld om de laatste paar zetels te verdelen. Bij de vorige verkiezingen geraakte Tinne Van der Straeten zo wel aan een zetel. Deze keer is het Eva Brems, lijsttrekker voor Groen! in Leuven, die op die manier naar de Kamer mag.