De Wever wil BHV voor eens en altijd oplossen
Foto: belga
Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever moet een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde deel uitmaken van "nieuwe grote consensus". Dat heeft hij maandag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Hij gaat ervan uit dat de BHV-knoop 'voor eens en voor altijd' kan worden opgelost tijdens de regeringsonderhandelingen. Zo zou het niet meer nodig zijn om de Vlaamse wetsvoorstellen voor de splitsing van BHV opnieuw in te dienen bij de start van het volgende parlementaire jaar.

N-VA heeft altijd gezegd dat er geen prijs mag betaald worden voor BHV. Voorzitter De Wever herhaalde maandagochtend dat zijn partij niet wil dat er gemorreld wordt aan het territorialiteitsbeginsel. 'Dat is de doos van Pandora openen', klonk het. De Wever voegde er wel aan toe dat BHV een onderdeel is van "de nieuwe grote consensus die we gaan moeten zoeken".

Net als zondagavond waagde De Wever zich niet aan straffe uitspraken. Volgens hem heeft het geen zin om partijen nu te 'bruuskeren' en moet men de uitslag eerst 'laten bezinken'.

Toch gaf hij ’en passant’ een tik terug aan CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Milquet had de score van N-VA gerelativeerd en had erop gewezen dat 70 procent van de Vlamingen niet op N-VA hebben gestemd. '85 procent van de Franstaligen hebben niet voor mevrouw Milquet gestemd', repliceerde De Wever.

De N-VA organiseert vanmiddag na afloop van het partijbureau een persconferentie.