Ook in de Senaat is de PS de grote winnaar bij de Franstalige partijen. Met 35,7 procent - een winst van bijna 9 procent - behalen de Franstalige socialisten zeven zetels, drie meer dan tijdens de vorige legislatuur. De MR verliest twee zetels, Ecolo en cdH blijven status quo op twee Senaatszitjes.

Afredend PS-minister en Senaatslijsttrekker Paul Magnette, ook de stemmenkampioen bij de Franstaligen, nam zijn partij mee op sleeptouw en rijfde zeven rode pluchen zitjes binnen.

Naast hemzelf worden die straks verwarmd door Marie Arena, Philippe Moureaux, Hassan Bousetta, Fabienne Winckel, Fatiha Saidi en Luiks burgemeester Willy Demeyer.

De Franstalige liberalen boeren met 24,3 procent net geen 8 procent achteruit en moeten zo twee van de zes zetels prijsgeven. Aftredend Senaatsvoorzitter Armand De Decker, senatrice Dominique Tilmans, Kamerlid François Bellot en Europees parlementslid Louis Michel mogen straks naar de Hoge Vergadering.

Ecolo wordt met 14,3 procent de derde Franstalige partij in de Senaat. De Franstalige groenen mogen zo twee personen afvaardigen. Het gaat om Jacky Morael, die na een lange tijd weer terugkeert op het nationale toneel, en Claudia Niessen.

Het cdH valt met 13,5 procent terug naar de vierde plaats, maar behoudt wel zijn twee zetels. De cdH’ers van dienst zijn professor Francis Delpérée en aftredend senatrice Vanessa Matz.

Het Front National, dat één zetel bezette, verdwijnt uit de Senaat. De PP van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen behaalde 4 procent, maar geen zetel.