N-VA is in de senaat met 31,7 procent net niet dubbel zo groot geworden dan naaste achtervolger CD&V (16,15 procent). De partij van Bart De Wever sleept negen zetels in de wacht, een winst van acht.

Door de monsterscore rijft N-VA maar liefst negen zetels binnen. Die zijn voor voorzitter Bart De Wever, de aftredende senatoren Helga Stevens en Louis Ide en daarnaast nog voor Lieve Maes, K.U.Leuven-professor Danny Pieters, Kim Geybels, Elke Sleurs, Inge Faes en tot slot Vlaams minister Philippe Muyters. Deze laatste gaat niet zetelen en geeft zijn plaatsje door aan huidig Kamerlid Patrick De Groote.

CD&V verliest maar liefst vier zetels en zal voortaan tevreden moeten zijn met vier zitjes. Voorzitster Marianne Thyssen, professor kerkelijk recht Rik Torfs en de aftredende senatoren Sabine de Bethune en Wouter Beke zijn de verkozenen. Voor Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout, Elke Tindemans en Etienne Schouppe is er geen plaats meer.

De Vlaamse socialisten behouden de vier zetels die ze in 2007 behaalden. Die gaan naar lijsttrekker Johan Vande Lanotte, senatrice Marleen Temmerman, Bert Anciaux - die zijn comeback maakt - en Frank Vandenbroucke.

Open Vld verliest twee zitjes en strandt op vier senaatszetels. Naast voorzitter Alexander De Croo mogen straks ook Nele Lijnen, Rik Daems en Dirk Sterckx naar de Hoge Vergadering. Normaal gezien gaat Sterckx niet zetelen, zodat Martine Taelman weer in beeld komt.

Ook Vlaams Belang moet twee zetels afstaan. De drie overblijvers zijn Filip Dewinter en de aftredende senatoren Anke Van Dermeersch en Jurgen Ceder. Groen! wist de zetel van Freya Piryns te behouden.