Ondanks het slechte resultaat van Open VLD, lijkt niemand binnen de partij zinnens de verantwoordelijkheid daarvoor bij de kersverse voorzitter Alexander De Croo te leggen.

Alexander De Croo had het liever anders gezien: ‘Ook al lijken we stand te kunnen houden ten opzichte van 2009, dit resultaat is bezwaarlijk goed te noemen. Toch denk ik niet dat mijn positie als voorzitter in het gedrang komt. Ik ben amper vijf maanden aan de slag in mijn nieuwe functie en de perceptie die er rond een partij hangt, keer je niet zo snel om. Mijn enthousiasme heeft niet de tijd gehad om op heel Vlaanderen overgedragen te worden.’


Gematigde woorden ook bij vader Herman De Croo: ‘U kan van een jonge voorzitter die nog maar pas bezig is niet verwachten dat hij dat op zo'n korte tijd alles weer goed kan maken. De regeringspartijen CD&V en N-VA betalen nu het gelag voor het bijna non-beleid.' Ook Gwendolyn Rutten en Luk Van Biesen bevestigen dat het niet aan de orde is de positie van De Croo in vraag te stellen.