Nog niet alle voorkeurstemmen zijn geteld, maar de tijdelijke resultaten geven al een beeld van wie verkozen raakt en wie uit de boot valt. Bij SP.A zijn er weinig grote verrassingen. Frank Vandenbroucke haalt vanop de lijstduwersplaats voldoende stemmen voor een zitje.

Op de senaatslijst haalt lijstduwer Frank Vandenbroucke ruim voldoende voorkeurstemmen voor een zitje. Ook Johan Vande Lanotte, Marleen Temmerman en Bert Anciaux zijn verkozen. Selahattin Kocak en de Antwerpse OCMW-voorzitter Monica De Coninck raken niet verkozen.

In de Kieskring Antwerpen zou SP.A drie zetels halen, een minder dan in de vorige regeringsperiode. Die drie zitjes naar alle waarschijnlijkheid naar Caroline Gennez, Patrick Janssens en Maya Detiège. Maar Rudi Kennes, vakbondsman bij Opel en vierde op de lijst, valt door het zetelverlies uit de boot.

In Oost-Vlaanderen haalt SP.A drie zetels binnen. Daarvan gaan er twee naar Dirk Van der Maelen en Karin Temmerman. De derde verkozene wordt ofwel oud-minister Bruno Tuybens, ofwel de Sint-Niklazenaar Wouter Van Bellingen.

In West-Vlaanderen zijn naast Renaat Landuyt en Myriam Vanlerberghe. Bijna raakte ook Michèle Hostekint verkozen vanop de vijftiende plaats, maar in extremis moest zij toch Ann Vanheste laten voorgaan.

In Brussel-Halle-Vilvoorde is enkel lijsttrekker Hans Bonte zeker van zijn zetel. Het is nog bang afwachten voor Katia Segers of SP.A in BHV een tweede zitje kan veroveren.

Lijsttrekker Bruno Tobback is de enige verkozene in Leuven.

In Limburg raakte lijsttrekster Ingrid Lieten makkelijk verkozen. Ook Peter Vanvelthoven, die vorig jaar naast een Vlaamse ministerspost greep, komt in de Kamer. Vlaams minister Lieten kondigde vooraf al aan dat ze haar zetel niet opneemt. Haar plats zou gaan naar eerste opvolger Meryame Kitir.

U vindt de voorkeurstemmen van alle kandidaten in de resultatenmodule. Voor de kamer zijn ze beschikbaar op het niveau van de kieskringen en kantons. Voor de senaat op het niveau van de kiescolleges, provincies en kantons. U krijgt de volledige lijsten met voorkeurstemmen door de partijnaam aan te klikken.