Schengen viert 25ste verjaardag
De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn (l.) verwelkomde José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Foto: epa
Een grote Europese verjaardag in een klein dorp: in Schengen, in het groothertogdom Luxemburg, is zondag de 25ste verjaardag gevierd van het verdrag van Schengen, voor een Europa zonder grenzen. Ongeveer 300 gasten kwamen voor de feestelijke plechtigheid in het dorp aan de Moezel bijeen.

Onder de genodigden waren José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen en de Luxemburgse groothertog Henri.

'Vijfentwintig jaar geleden is een belangrijk hoofdstuk in de Europese geschiedenis geschreven', zei de Luxemburgse buitenlandminister Jean Asselborn.

Op 14 juni 1985 kwamen Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland in het 500 inwoners tellende dorp overeen de grenscontroles stapsgewijs af te bouwen. Dat was het begin van het vrij verkeer van mensen. Vandaag maken 25 landen deel uit van de Schengenruimte.