Met 74-49-winst thuis tegen Luik had Charleroi woensdagavond de derde zege in deze finale beet en werd voor de negende keer sinds 1996 kampioen. Met zijn derde titel op rij blijft het de beste Belgische ploeg.

Charleroi kan blikken op een indrukwekkend palmares: vijf bekers van België en negen titels sedert 1996. Daarmee is het de Belgische prijzenpakker bij uitstek van de laatste vijftien seizoenen. Niet onlogisch voor de ploeg met het grootste budget (ongeveer 5 miljoen euro).

Vreemd is wel dat Charleroi het een stuk moeilijker heeft buiten de grenzen. Een nul op twee in de voorronde van de Euroleague dit seizoen kreeg een nul op acht als vervolg in de Eurocup.
Veel Belgisch is er op het terrein ook niet te merken bij Charleroi. Giovanni Bozzi is wel coach, maar van de veertien spelers die de club dit seizoen gebruikte waren er tien Amerikanen, één Kroaat en slechts drie Belgen. Van die drie viel Gerrit Major geblesseerd uit en speelde Sacha Massot amper. Jonathan Tabu haalde een gemiddelde van iets meer dan een halve partij.

Luik, met zijn mix van Kroaten en Amerikanen, kon als enige Charleroi het vuur aan de schenen leggen. Oostende en Bergen faalden immers in de competitie, Luik begon zelfs na zijn eerste plaats in de reguliere competitie, met het thuisvoordeel aan de finale, maar zag Charleroi na de tegen Oostende verloren bekerfinale plots het goede ritme vinden. Charleroi maakte in de finale ook het verschil door zijn surplus aan ervaring.

‘Spelers als Riddick, Johnson en Hamilton waren een meerwaarde’, beaamde coach Bozzi. Dat de 37-jarige Riddick, die aanvallend weinig meer voorstelt, defensief nog zijn stempel kan drukken op wedstrijden is echter ook veelbetekend op een ander vlak. Charleroi is de kampioen van één der flauwste seizoenen ooit.

Volgend seizoen moeten de negen ploegen vijf Belgen in de kern hebben. Een goede zaak, al zal dat niet meteen meer kwaliteit brengen. Er zijn immers geen 45 goede Belgen. Daarom is de D-League, door de clubs uitgebouwd voor de opleiding van jonge Belgen, op termijn een goede zaak. De nationale ploeg - de Belgian Lions - mag ondertussen wel al dromen van EK-eindrondes. Het staat weliswaar 17de op de Europese ranglijst maar het aantal deelnemers aan de eindronde werd pas uitgebreid van 16 naar 24.