Bernanke rekent op 3,5% groei in 2010
Ben Bernanke. epa Foto: © MATTHEW CAVANAUGH
De Amerikaanse economie zal in 2010 met zo’n 3,5 procent groeien. Dat zei de Amerikaanse centrale bankier Ben Bernanke woensdag in een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Bernanke zal het aanzienlijk veel tijd kosten vooraleer de arbeidsmarkt hersteld is van de bijna 8,5 miljoen verloren jobs over 2008 en 2009.

Voor de volksvertegenwoordigers zei de topman van de Federal Reserve dat de Fed "uiterst waakzaam" blijft voor de overzeese evoluties en hun potentiële effect op de Amerikaanse economie. Daarbij verwees Bernanke naar de Europese schuldencrisis. Volgens Bernanke vormen de reeds genomen Europese maatregelen een stevig engagement om de onrust op de markten tegen te gaan.

De impact van de crisis op de Amerikaanse economie is "waarschijnlijk bescheiden" indien de financiële markten "zich blijven stabiliseren". Het Amerikaans herstel wordt wel afgeremd door de huizenmarkt en de markt van het commercieel vastgoed. Bernanke riep de politici opnieuw op om een schuldenreductieplan op lange termijn op te maken.

Bernanke herhaalde nog dat de VS-economie in 2010 tot nu toe aan een "bescheiden tempo" aan het groeien is. De consumentenuitgaven zouden in 2010 eveneens een "bescheiden" groei optekenen.

De zalvende woorden van Bernanke hadden een gunstig effect op de financiële markten. De Europese beurzen sloten bijna twee procent hoger.