Nieuwe olieboringen in Golf van Mexico binnenkort toegestaan
Foto: epa
De Amerikaanse regering zal sneller dan gepland nieuwe olieboringen in de Golf van Mexico toelaten, weliswaar onder strengere voorwaarden.

In gebieden niet dieper dan 150 meter, mogen binnenkort weer oliebronnen gebruikt worden. Dat melden Amerikaanse media woensdag.

Eerder werd door president Obama op het vlak van olieboringen een stop van 6 maanden aangekondigd, maar die regel wordt nu versoepeld.

Eén van de strengere voorwaarden is dat onafhankelijke experts moeten nagaan of, wanneer er zich een probleem met de oliebron voordoet, de bron kan worden afgesloten.

De olieboormaatschappijen moeten alle noodzakelijke papieren kunnen voorleggen en allerhande tests hebben uitgevoerd voordat ze toestemming krijgen om boringen uit te voeren. Experts zullen ook nagaan of het gebruikte materiaal aan alle voorwaarden voldoet.

Op deze manier moet het in de toekomst onmogelijk worden voor maatschappijen om te besparen op hun materiaal om zo de kosten verder te drukken. Zo zou bij werken op het gezonken BP-boorplatform goedkoper cement gebruikt zijn.