Drie maanden cel voor dodelijke brandstichting
Foto: belga
Het Gentse hof van assisen heeft Davy Hendrickx veroordeeld tot drie maanden cel voor onopzettelijke brandstichting. In de nacht van 12 januari 2005 veroorzaakte Hendrickx een brand in een groentewinkel in Sint-Niklaas. Daarbij kwamen een vader en zijn twee zonen om.

Davy Hendrickx wou in de nacht van 12 januari 2005 nog een stapje in de wereld zetten na zijn werk in een pizzarestaurant. Onderweg stak hij een sigaret op en omdat het waaide schuilde hij daarvoor onder de luifel van een groentewinkel in de Ankerstraat. Daar stak hij echter niet enkel zijn sigaret, maar ook een papiertje aan. Dat gooide hij vervolgens op een stapel karton die klaarstond voor de veertiendaagse ophaling.

'Dacht dat vuur vanzelf zou doven'

Voor die handelingen had Hendrickx tijdens het proces nog steeds geen uitleg. 'Mijn oog viel op een verfrommeld sinaasappelpapiertje dat uit de stapel stak. Ik heb dat toen aangestoken. Zomaar. Ik kan niet zeggen waarom. Ik dacht dat het vanzelf zou doven en daarna ben ik weggegaan', vertelde hij aan de Assisenvoorzitter.

Het vuur doofde echter niet. Er ontstond een felle brand met rampzalige gevolgen voor het Turkse kruideniersgezin Sahi. Slechts op het nippertje kon de brandweer moeder Nergiz (33) en dochter Tulin (9) langs het raam op de tweede verdieping uit de vlammenzee redden. Voor vader Süleyman Sahin (35) en de twee zonen Deniz (12) en Hakan (8) kwam alle hulp echter te laat. Hun lichamen werden in de slaapkamer op de tweede verdieping gevonden.

'Klein verstand'

De advocaten van Hendrickx hadden al meteen aangekondigd dat ze voor een vrijspraak gingen. 'Hij heeft die brand niet gewild, laat staan dat hij de dood van de bewoners wilde', zeiden ze. ‘Met zijn kleine verstand kon hij de gevolgen niet inschatten toen hij dat brandende papiertje weggooide.' Hendrickx komt er nu vanaf met drie maanden cel. Hij zat al vijf maanden in voorhechtenis en mag dus vandaag nog de gevangenis verlaten.

Het hof hield bij de motivering van het arrest rekening met de jonge leeftijd van Hendrickx op het moment van de feiten en de moeilijke financiële en sociale situatie waarin hij verkeerde. Het hof hoopt dat de straf Hendrickx 'inzicht geeft in de buitengewone ernst van het door hem gepleegde feit'.