Weinig bijval voor voorstel Merkel en Sarkozy
Foto: rtr
De Europese Commissie is niet onder de indruk van de Frans-Duitse oproep tot een snellere aanpak van financiële speculatie. De voorstellen zitten in de laatste voorbereidende fase, zo verluidde woensdag bij de Commissie, die er fijntjes op wees dat Parijs en Berlijn intussen zelf in verspreide slagorde acteren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy bepleitten woensdag in een brief aan Commissievoorzitter José Manuel Barroso een versnelde aanpak van speculatie. Ze vragen onder meer een Europees verbod op "naked short-selling", het speculeren op verliezen.

"We hebben de voorbije weken uiteenlopende standpunten gezien in de lidstaten. Wat we nodig hebben, is een coherente aanpak en dat is precies wat de Europese Commissie op het oog heeft", zo reageerde de woordvoerster van Barroso.

Duitsland besloot vorige maand op eigen houtje ongedekt shorten op obligaties van eurolanden te verbieden, wat voor heel wat irritatie zorgde bij de Europese partners. Frankrijk wacht op een regeling in een Europees kader.

De woordvoerster van Barroso wees erop dat de Commissie op dit moment de laatste hand legt aan voorstellen over ongedekt shorten en over de zogenaamde "credit default swaps". De volgende dagen pleegt de Commissie nog "doelgericht overleg" en "in de zomer" zouden de voorstellen op tafel komen.

Een meer precieze timing liet de woordvoerster zich niet ontlokken, maar het zal niet lang duren vooraleer deze dossiers in de schoot van het Belgische EU-voorzitterschap belanden. In afwachting moet België proberen compromissen te bereiken rond de aanpak van hefboomfondsen en het financiële toezicht.