Raadkamer verlengt aanhouding schutter vredegerecht
Foto: *
De Brusselse raadkamer heeft woensdagnamiddag beslist de aanhouding van Abdollazim Fatih Valmi te verlengen. Dat meldt het Brussels parket.

Abdollazim Fatih Valmi is de 47-jarige man van Iraanse origine die vorige donderdag vrederechter Isabelle Brandon en griffier André Bellemans doodschoot. De advocaten van de man, meesters Christophe Marchand en Mehdi Aboudi, geven geen commentaar tot na de begrafenis van beide slachtoffers. Die zou vrijdag gepland staan.

De schietpartij vond donderdagvoormiddag plaats in de zittingzaal van het vredegerecht van het 4de kanton. Abdollazim Fatih Valmi schoot eerst de griffier en vervolgens de rechter neer en ging nadien op de vlucht. Pas ’s avonds kon hij in het Brusselse Warandepark worden opgepakt.

In zijn verhoor verklaarde de man dat hij zijn slachtoffers uit wraak had gedood omdat vrederechter Brandon hem in 2007 bij een huurgeschil uit zijn appartement had laten zetten.

Woensdag raakte ook bekend dat de man sinds kort in de psychiatrische afdeling van de gevangenis verblijft. Daar zou hij aangepaste zorgen krijgen omwille van zijn labiele mentale toestand. Ondertussen is ook al een college van psychiaters aangeduid om zicht te krijgen op zijn geestelijke toestand, nu en op het moment van de feiten.